محله عرب نشین ها در دل پایتخت همان محله ای است که با ورود به آن از بوی خوش و دلپذیر و وسوسه کننده انواع غذاها ، شیرینی و دسرهای عربی مست خواهید شد. اگر علاقمند به غذاهای عربی بخصوص فلافل های جنوبی هستید حتما سری به این محله بزنید.
محله عرب نشین ها در دل پایتخت همان محله ای است که با ورود به آن از بوی خوش و دلپذیر و وسوسه کننده انواع غذاها ، شیرینی و دسرهای عربی مست خواهید شد. اگر علاقمند به غذاهای عربی بخصوص فلافل های جنوبی هستید حتما سری به این محله بزنید.
ماجرای شکل گیری محله عرب نشین ها
در دوران حکومت بعثی ها در کشور عراق، ایرانی هایی که سال ها قبل به این کشور مهاجرت کرده و ساکن شده بودند به دلیل تمدید نشدن اقامت و ادامه زندگی در این کشور، به ایران بازگشتند. حتی در این بین عراقی هایی که نحوه زندگی و تفکرشان با رژیم بعثی عراق هماهنگ نبود هم بعد از ضبط شدن اموال و دارایی ها، از کشور خارج شده و عدهای از آن ها به همراه ایرانی ها به کشور ما ورود کردند. این افراد از سوی رژیم بعثی عراق تحت عنوان “معاودین” یا همان بازگشتگان و رانده شده ها لقب داده شدند.
در همین راستا با گذشت زمان، اعراب ایرانی که در جنوب کشور سکونت داشتند هم به این محله آمده و در دولت آباد سکنی گزیدند. امروزه بیشتر افرادی که در این محله ساکن هستند اعراب، اعراب ایرانی و اعراب اصیل کشور های همسایه هستند. زبان بیشتر افراد این محله عربی بوده و کمتر به زبان فارسی صحبت می کنند. حتی برخی از اولین ساکنین این محله تسلطی به زبان فارسی نداشته و نمی توانند به این زبان تکلم کنند. بر همین اساس است که می توان گفت محله عرب ها در پایتخت بافتی منسجم و یکپارچه دارد.
دولتآباد یا محله عرب نشین ها کجاست؟
دولتآباد از محلههای قدیمی شهرری در جنوب تهران در جوار دو بزرگراه آزادگان و امامعلی قرار دارد. بر خلاف تصور عمومی از محلات جنوب شهر تهران، دولت آباد محلهای است با خیابانهای دلباز و سرسبز. این محله در اصل در سال ۱۳۴۹ توسط شرکت دولتآباد که یک شرکت خصوصی بود، ساخته شد. بقعه امامزادگان ابراهیم و اسماعیل و قلعهی شجاع السلطنه صفوی (اوایل قاجار) در این محله از تفرجگاههای مردم تهران قدیم بوده است. این محله علاوه بر ساکنان قدیمی تهرانی، ساکنانی از اقوام عرب، ترک و سایر اقوام ایرانی را در خود جا داده است اما از میان این ساکنان آنها که بیشتر به چشم میآیند عربها هستند.
بیشتر ساکنان عرب این محله را معاودین عراقی تشکیل میدهند. معاودین که به فارسی به معنای بازگرداندهشدگان است، مردمی هستند دو قرن پیش از ایران به عراق مهاجرت کردند و در دهههای هفتاد و هشتاد میلادی یعنی در زمان حکومت حسن البکر و صدام از عراق اخراج شدند. در زمان حکومت صدام تمام اموال و داشتههایشان ضبط شد و از عراق اخراج شدند اما توانستند در ایران کاسبی را دوباره از سر بگیرند و حتی بسیار موفق شوند.
کربلاییها، نجفیها و کاظمینیها
محل تجارت اصلی آنها که به سه گروه کربلاییها، نجفیها و کاظمینیها تقسیم میشوند. کوچهی مروی در خیابان ناصرخسرو و سپس دولتآباد است. اما محل سکونت اصلیشان همان دولتآباد شهرری است.
امروزه علاوه بر عراقیها ساکنانی از سوریه و لبنان و بحرین نیز در دولتآباد زندگی میکنند. بلوار قدس دولتآباد پاتوق انواع رستورانها و فروشگاههای عراقیهایی است که از ۳۰ سال پیش به تدریج در این محله ساکن شده و ریشه کردهاند. این محله در گذشته سه میدان داشت که در سال ۸۹ به چهار میدان تبدیل شد. اطراف این چهار میدان، فروشگاهها و رستورانهای خاورمیانهای مختلفی وجود دارند.
فقط نزدیک به ۱۳۰ فلافلفروشی عربی در این منطقه وجود دارد که فلافل سید معروفترینشان است. اگر ساکن تهران هستید یا به تهران سفر کردهاید پیشنهاد میکنیم شبی را در کنار مردم خونگرم و مهربان این محله بگذرانید. غذاهایی مانند کبّه، ماریا، فلافل کنجدی و شیرینیهایی مثل انواع باقلوای لبنانی. کنافه، دهین و چای شیرین عراقی را کمتر جایی در تهران پیدا میکنید. فرق چای عراقی با چای ایرانی در غلیظ بودنش است اما غلظتش دهان را اذیت نمیکند. ابتدا در استکان دورطلا، یک قاشق مرباخوری شکر میریزند. بعد روی آن چای سیاه اضافه میکنند که طعم خوشایندی دارد.
غذا های لذیذ محله عرب های تهران
محله اعراب این روز ها از جمله اصلی ترین مناطق زندگی عرب های ایران است که فعالیت خود را به طور کامل در این محله شکل دادهاند و مالکین اصلی آن به حساب می آیند.
بر همین اساس یکی از فعالیت های اصلی آن ها در این محله پخت و طبخ غذا های اصیل عربی است. کنافه سوری، شاورما، باقلوا، سمبوسه، فلافل، کبه و دیگر غذا های عربی و جنوبی که همگی در کنار هم در این محل یافت می شوند.
جالب است که بدانید با گذشت سال ها، هنوز هم ساکنین این محله به روش سنتی و قدیمی خود غذا ها را طبخ کرده و در خیابان غذا های عربی محله دولت آباد شما را به بزمی لذیذ دعوت می کنند.
باقلوا، شاورما و غذا های تند و تیز عربی
در بلوار قدس که قرار گرفتید، در هر دو طرف آن می توانید بهترین فروشگاه ها را که در حال عرضه باقلوا و شاورما هستند مشاهده کنید. اگر عاشق سمبوسه و فلافل هستید هم می توانید با کمی قدم زدن و تغییر جهت دادن، خود را به مغازه هایی برسانید که عطر فلافل های سرخ شده و سمبوسه های تردشان شما را از خود بی خود می کنند.بر همین اساس توصیه می کنیم که برای تجربه یک شکم گردی جنوبی و کاملاً عربی حتماً تمام خیابان ها و کوچه های این محله را زیر پا بگذارید.
همچنین بعد از نوش جان کردن وعده شام یا ناهار حتماً به اندازه نوشیدن یک فنجان چای با باقلوای لذیذ عربی و حلوا، برای خود جا بگذارید تا عیشتان تکمیل شده و کاملاً سیر شوید.
ساعت فعالیت مغازهها و اصناف در محله دولت آباد
در این محله مغازه ها از قبل از ظهر تا تقریباً ۱۱ و ۱۲ شب باز هستند. البته اگر مشتری همچنان به مغازه مراجعه کند بدون شک ادامه فعالیت آن ها به ساعت ۱ یا ۲ صبح هم خواهد رسید. همان طور که گفتیم این محله یک محله زنده کاملا است که برای گردش های شبانه هم مکانی مناسب به حساب می آید.
نحوه دسترسی به محله عرب نشین ها
برای اینکه به راحتی خودتان را به محله عرب ها در تهران برسانید. باید اول به منطقه ۲۰ شهرداری رفته و از آنجا به محله دولت آباد و سپس به بلوار قدس مسیر خود را ادامه دهید. ضمن اینکه برای رفتن به این محله می توانید از مترو، تاکسی یا حتی اتومبیل شخصی خود هم استفاده کنید. اگر انتخاب شما استفاده از اتومبیل شخصی بود باید اول به بزرگراه امام علی یا همان بزرگراه آزادگان رفته و سپس به سمت جنوب حرکت کنید. در ادامه مسیر خود از خروجی بلوار قدس خارج شده و به شهرک دولت آباد بروید.
همچنین از سمت بزرگراه آزادگان به جهت شرق هم می توانید به بلوار دولت آباد یا همان محله عرب های تهران دسترسی راحتی داشته باشید. اما اگر انتخاب شما استفاده از مترو بود باید با استفاده از آخرین ایستگاه خط ۶ در متروی تهران یا همان متروی دولت آباد که خط صورتی رنگی است، خود را به این محله برسانید.